Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μις Μπαγκέτα.

Η μπαγκέτα προήλθε από ένα είδος ψωμιού το οποίο φτιαχνόταν στη Βιέννη στα μέσα του 19ου αιώνα κι εξελίχθηκε έπειτα από έναν νόμο. Ο νόμος απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις τέσσερις το πρωί.
Επομένως, αντί να έχουν μεγάλες και στρογγυλές φραντζόλες έτοιμες στα ράφια νωρίς το πρωί, προτίμησαν τις μπαγκέτες. Έφτιαχναν δηλαδή λεπτά και μακρόστενα ψωμιά καθώς είχαν το πλεονέκτημα ότι ψήνονταν πιο γρήγορα.
Στη Γαλλία όμως, ο νόμος, προστατεύει το ψωμί κι ορίζει να είναι φτιαγμένο μόνο από αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό. Διαφορετικά εάν έχει άλλα συστατικά, υποχρεωτικά θα έχει και άλλη ονομασία. Συνεπώς η μπαγκέτα παρασκευάζεται από ελαφρύ σταρένιο αλεύρι και είναι έξοχος συνοδός αλλαντικών και τυριών. Το πλάτος της δε, δεν ξεπερνά τα πέντε εκατοστά ενώ σε μήκος μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου